Er du kommet i RKI? Hvordan kommer man ud igen?

Hvis du ikke betaler dine regninger, kan du i sidste ende risikere, at sagen ryger til inkasso. Derudover kan du blive registreret i RKI som dårlig betaler. Det kan skade dine muligheder for at låne penge eller få kredit.

Men hvad er RKI? Hvorfor kommer man i RKI og ikke mindst – hvordan kommer du ud igen? Det skal vi se lidt nærmere på i denne artikel.

Hvad er RKI?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information. Det er en stor database der indeholder informationer om privatpersoner, som er dårlige betalere.

Det vil sige personer som har forfalden gæld, som ikke er betalt. Der findes faktisk flere tilsvarende registre i Danmark, men det største er RKI. Et andet er Debitorregistret.

Der er regler for RKI registrering

For at beskytte dig som forbruger – også selvom du er dårlig betaler, er der heldigvis nogle love og regler, som skal overholdes.

Som minimum skal du først have fået tilsendt tre skriftlige rykkere. De skal indeholde informationer om hvad du skylder, hvorfor, hvordan du kan betale. Derudover skal have modtaget et skriftligt varsel om at der påtænkes registrering i RKI.

Du skal også have anerkendt din gæld og størrelse på den. Du kan ikke registreres i RKI, hvis du har gjort indsigelser mod fordringen. I det tilfælde skal sagen først afgøres, hvilket normalt sker i Fogedretten.

Det er dem du skulder penge – eller det inkassofirma de benytter, der foretager registreringen i RKI. Du vil også modtage direkte besked fra RKI hvis du bliver registreret.

Kan al gæld registreres i RKI?

Det er ikke al gæld der kan registreres i RKI. Der er regler for hvilke skyldige beløb der kan medføre en registrering.

Hvis du har gæld til det offentlige, skal beløbet være på mindst 7.500 kroner. Når det gælder privat gæld er beløbsgrænsen på 200 kroner.

Hvis den gæld du har til private (eller virksomheder) er på mellem 200 og 1000 kroner vil registreringen af dig i RKI ske i et lukket register. Ved din private gæld derimod er over 1000 kroner er registreringen offentlig.

Det har alvorlige konsekvenser at blive registreret i RKI

Det kan have alvorlige konsekvenser hvis du ender med en registrering som dårlig betaler i RKI.

Det vil som regel gøre det umuligt at få et nyt lån i en bank, og du vil opleve begrænsede muligheder for at foretage køb på afbetaling eller tegne f.eks. et mobilabonnement.

Hvis du er registreret i RKI gælder det derfor om at gøre alt hvad du kan for at komme ud igen.

Sådan kommer du ud af RKI?

Den hurtigste og simpleste måde at komme ud af RKI på er, at du betaler din gæld. Men hvis du ikke har mulighed for det, vil vi meget anbefale, at du forsøger at indgå en aftale om en afdragsordning meddem du skylder penge.

Under alle omstændigheder vil du blive slettet fra RKI efter 5 år. Du skylder naturligvis stadig beløbet. Din gæld kan dog kun registreres en gang i RKI.

Hvis beløbet betales eller du laver en afdragsordning bliver du slettet hos RKI. Det er dem du skylder penges ansvar at registreringen slettes.

Det er på mange måder problematisk at være registreret som dårlig betaler hos RKI. Man du kan også betragte det som en hjælp – og måske ligefrem en fordel. For når du står i RKI fristes du ikke så let til at optage yderligere lån.

Unge under 18 år kan ikke registreres i RKI.