Et klassisk Kirkebryllup

I Danmark bliver de fleste vielser afholdt i landets mange kirker, som er frit tilgængelige til formålet. Kirkeskatten som alle danskere betaler lige så snart de skal betale skat, gør at det er gratis at benytte landets kirker. Der er dog en del danskere som vælger at melde sig ud af den danske folkekirke, og derved spare kirkeskatten. Men det gør bare at man ikke har ret til at holde sin vielse i den danske kirke. Hvis den ene ægtefælle er medlem, kan man dog stadig godt blive gift i kirken 

Placeringen

Mange har et godt forhold til den danske folkekirke, og derfor måske også et særligt forhold til en bestemt kirke. Hvis man er flyttet fra sin barndomsby, er det måske kirken derfra som har den største betydning, og det spilder ind når der skal vælges hvilken kirke vielsen skal finde sted i. Nogen finder på at holde vielsen tæt på deres bopæl, som den mere praktiske løsning, eller hvis der ikke er et specielt forhold til kirkerne. Andre vælger at rejse på tværs af landet for at få vielsen afholdt i den helt rigtige kirke, som måske har en større betydning.

Præsten

Når man skal giftes i en kirke, følger der en sognepræst med, som man planlægger hvordan vielsen skal forløbe sig med. Præsten har altid en fin tilgang til vielsen, og en plan for hvordan den kan afholdes da vedkommende jo har gjort det mange gange før. Brudeparret får typisk lov til at bestemme hvilke salmer der skal synges, eller måske har brudeparret et særligt ønske til noget musik der skal spildes når bruden går op ad gulvet. Der er som sagt god plads til at de gode idéer kan få lov at blive til virkelighed. Kirkepynten er noget af det eneste som har en omkostning. Det kan vælges helt fra, eller det kan vælges til i mindre omfang alt efter hvad der giver mening for brudeparret.

Gæsterne

Det er god skik at forældre og nærmeste familie til brudeparret placeres forrest i kirken. Derefter følger andre familiemedlemmer som onkler, tanter, fætre og kusiner. Og til sidst i rækkerne sidder ofte venner og bekendte. Da kirken er åben for alle, er vielserne også til offentligt skue. Så hvis kirken kan rumme det, er det ikke uset at andre nysgerrige sjæle kommer til globryllup.

Kjolen

Ved vielsens start er bruden og brudekjolen det første gæsterne ser, når bruden følges op ad gulvet af sin far eller en anden tæt relation. Her er det selvfølgelig vigtigt at man har været forbi en skrædder for at sikre at kjolen sidder perfekt, og at bruden er komfortable i situationen. Hvis kjolen har et langt slæb, ses det ind imellem at evt. børn eller brudepiger holder slæbet så det ikke sidder fast eller på anden måde er i vejen for bruden.